Lai sekmīgāk izstrādātu Siguldas novada teritorijas plānojumu un noteiktu nākamajos 12 gados būvējamos sabiedriskas nozīmes objektus, tajā skaitā skolas, sporta zālēs un stadionus, 15. novembrī notika Siguldas novada domes deputātu un skolu direktoru diskusija par izglītības un sporta iestāžu nākotni.

Pašlaik četrām novada skolām- Siguldas 2. pamatskolai, 2.vidusskolai, 3.pamatskolai un Mores pamatskolai nav mūsdienu prasībām atbilstošu sporta zāļu. 1.pamatskolai trūkst stadiona un tā atrodas pielāgotā administratīvajā ēkā, kurā klašu telpas neatbilst Ministru kabineta normatīviem, bet 3.pamatskola atrodas pirmsskolas izglītības iestādei paredzētā ēkā, stāsta priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers.

Jau 2005. gada nogalē Siguldas novada domes deputāti nolēma, ka pašvaldībai lietderīgāk ir būvēt jaunu ģimnāziju, bet šībrīža ģimnāzijas ēkā izvietot 3.pamatskolu. Siguldas novada domes Attīstības komiteja kā iespējamās jaunās Siguldas Valsts ģimnāzijas ēkas, sporta kompleksa un stadiona atrašanās vietas apskata pļavu aiz K.Barona pieminekļa, 2.pamatskolas teritoriju, pļavu aiz Vidzemes šosejas iepretim DUS Latvijas Nafta un teritoriju starp Nurmižu un Doņu ielām. Katrai no izvēlētajām vietām ir savi plusi un mīnusi.

Pļava pie K.Barona pieminekļa atrodas pārāk tuvu Siguldas kultūrvēsturiskajam centram un vērtīgām dabas teritorijām, 2.pamatskola atrodas tālu no Siguldas ģeogrāfiskā centra. Izvēloties jaunās ēkas atrašanās vietu, nozīmīgs ir transporta kustības jautājums- izglītības iestāžu koncentrēšana vienā pilsētas rajonā sarežģītu transporta plūsmu rīta stundās. Pļava aiz Vidzemes šosejas iepretim DUS Latvijas Nafta ir vienlīdz labi sasniedzama visiem siguldiešiem, bet tā prasa papildus drošības pasākumus Vidzemes šosejas šķērsošanai, uzsver J.Zilvers.

Šobrīd pašvaldības deputāti nav vēl vienojušies par to, vai nepieciešams būvēt tikai ģimnāziju vai arī papildināt to ar vērienīgu sporta kompleksu un stadionu. Aktuāls ir arī jautājums par teritorijas rezervēšanu jaunas pamatskolas būvniecībai Vidzemes šosejas pagasta pusē, jo pilsētas attīstība nākotnē var notikt tikai dienvidu virzienā. Ņemot vērā, ka izglītība ir viena no pašvaldības prioritātēm, deputāti kopā ar Teritorijas plānotājiem turpinās rūpīgi izvērtēt iespējamās Siguldas Valsts ģimnāzijas atrašanās vietas, rodot optimālo risinājumu.