Siguldas novada dome no 4. decembra līdz 31. decembrim aicināja siguldiešus izteikt viedokli par Siguldas dzelzceļa stacijas zonas attīstības priekšlikumiem. Par diviem iesniegtajiem priekšlikumiem Siguldas dzelzceļa zonas attīstībai Siguldas novada dome saņēma 360 siguldiešu atsauksmes, kas, ņemot vērā iepriekšējo sabiedrisko apspriešanu pieredzi, ir liels skaits.

Pašvaldība jau ir informējusi, ka 2006. gada 15. novembrī noslēdzās pieteikumu pieņemšana par Siguldas centra attīstības priekšlikumiem dzelzceļa stacijai un tai piegulošajai teritorijai. Siguldas novada domē iesniegti 2 rekonstrukcijas pieteikumi- no SIA Villa Lora un IK Valdis Bērziņš. Abi projekti paredz investīcijas dzelzceļa stacijā un tās apkārtnē vairāk nekā 10 miljonu latu apmērā.

IK Valdis Bērziņš pieteikums paredz esošās stacijas rekonstrukciju, izvietojot tajā arī Tūrisma informācijas centru un autoostu, bet blakus teritorijā uzbūvējot 5 jaunas ēkas. Jaunuzceltajās ēkās paredzēts izvietot tirdzniecības telpas, kafejnīcas, sadzīves pakalpojumus, restorānu, birojus, kā arī ģimenes atpūtas un izklaides kompleksu. Vienā no ēkām tiktu izvietotas valsts un pašvaldības iestādes.

SIA Villa Lora piedāvā viena liela būvapjoma celtniecību, kurā tiktu izvietotas tirdzniecības un telpas dažādiem pakalpojumiem, kā arī neliela viesnīca. Šajā ēkā atrastos arī stacija un autoosta, bet zem ēkas- pazemes autostāvvieta. Interesants šķiet piedāvājums par oriģinālo dzelzceļa pārejas risinājumu, kurš savienotu rekonstruēto dzelzceļa stacijas ēku ar izklaides centru Stacijas ielā.
Stacijas zonas rekonstrukcijas priekšlikumu sabiedriskajā apspriešanā par arhitekta Ralfa Rozenvalda veidoto skiču projektu tika saņemtas 22 atsauksmes 8 par un 14 pret.

Pozitīvas atsauksmes par šo piedāvājumu izteica tie siguldieši, kuri atbalsta esošās stacijas ēkas saglabāšanu un atsevišķu būvapjomu izvietošanu šajā zonā. Iebildumus siguldiešos lielākoties raisīja projektā paredzētā birzītes izciršana.

Visvairāk - 330 atsauksmes saņemtas par arhitekta Vara Rungēvica izstrādāto skiču projektu - no tām 304 atbalsta šo projektu, bet 26 ir "pret". Pozitīvi siguldieši novērtējuši stacijas ēkas funkcionalitāti, izvietojot dažādu pakalpojumu sniedzējus vienuviet, kā arī apstādījumu daļēju saglabāšanu un gājēju tiltiņu pār dzelzceļu, kas krietni atvieglos dzelzceļa šķērsošanu. Kā negatīvs kritērijs ēkai vairākumā gadījumu tiek minēts ēkas pārāk lielais būvapjoms Siguldas centram.

Būvvaldes telpās sabiedriskās apspriedes laikā bija iespējams iepazīties arī ar Siguldas stacijas zonas labiekārtošanas variantu Rīgas Tehniskās universitātes arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes studentes Maijas Dziļumas diplomdarba ietvaros. Par šo priekšlikumu saņemtas 8 pozitīvas atsauksmes. Diemžēl šim variantam nav finansiāla pamata, tādēļ tas netiek izskatīts kā šobrīd realizējams projekts.

13. februārī plkst. 18.00, Siguldas pilsētas kultūras namā Siguldas noada dome aicina iedzīvotājus un interesentus piedalīties dzelzceļa stacijas zonas rekonstrukcijas sabiedriskās apspriešanas rezultātu prezentācijā un diskusijās ar ideju autoriem un pašvaldības darbiniekiem, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes mācībspēkiem.