Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) šogad pirmo reizi pasniegs ministrijas Gada balvu pašvaldību pārstāvjiem, tādējādi novērtējot viņu ieguldījumu pašvaldību un līdz ar to visas valsts attīstībā.
Kandidātus RAPLM gada balvai var pieteikt valsts pārvaldes institūcijas, Latvijas Pašvaldību savienība, plānošanas reģionu attīstības padomes, pašvaldības domes un padomes, nevalstiskās organizācijas, kā arī pašvaldības administratīvajā teritorijā reģistrētas kapitālsabiedrības. Savus kandidātus balvas saņemšanai var iesniegt arī ne mazāk kā 50 iedzīvotāji, kas savu dzīvesvietu deklarējuši attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā.

RAPLM pieteikumus gaida līdz šā gada 1.maijam. Ministrija aicina ikvienu palūkoties sev līdzās un palīdzēt mums visiem ieraudzīt tos pašvaldību darbiniekus, kuriem pienāktos īpaša pateicība par paveikto.

Kandidātus balvu saņemšanai var izvirzīt desmit nominācijās:
1. Par radošu un inovatīvu pieeju teritorijas plānojuma izstrādē un sabiedrības izpratnes veidošanā par to;

2. Par veiksmīgu partnerības principa piemērošanu investīciju piesaistē un apguvē pašvaldības teritorijas attīstībai;

3. Par atbalstu uzņēmējdarbībai un aktīvu rīcību jaunu darba vietu izveidē;

4. Par nozīmīgu ieguldījumu pašvaldību sniegto pakalpojumu kvalitātes un to pieejamības nodrošināšanā, pašvaldības izveidoto pakalpojumu centru darbības efektivitātes paaugstināšanā;

5. Par daudzveidīgas un kvalitatīvas dzīves, izglītības un kultūras vides attīstības nodrošināšanu;

6. Par starpkultūru dialoga un saprašanās starp dažādām sabiedrības etniskajām, reliģiskajām un sociālajām grupām veicināšanu;

7. Par aktīvu līdzdarbību novada izveidē un novada sekmīgas darbības nodrošināšanā;

8. Par radošu darbību pašvaldības vienotās informācijas sistēmas attīstībā, nozīmīgiem sasniegumiem informācijas tehnoloģiju ieviešanā;

9. Par veiksmīgu sadarbību ar ārvalstu pašvaldībām un to pozitīvās pieredzes ieviešanu;

10. Par mūsdienīgu vadības principu ieviešanu pašvaldību darbībā un sociālā dialoga pilnveidi starp pašvaldību un iedzīvotājiem.

Iesniedzot priekšlikumu par balvas piešķiršanu, jānorāda kandidāta vārds, uzvārds, personas kods, pastāvīgās dzīvesvietas adrese, kā arī darbavieta, amats, kontakttālrunis un e-pasta adrese. Papildus jānorāda arī balvas nominācija, kurā kandidāts tiek izvirzīts apbalvošanai un jāpievieno informatīvs materiāls, kas pamato izvirzītā kandidāta ieguldījumu. Tāpat jāpiemin, vai un kādus apbalvojumus izvirzītais kandidāts jau saņēmis, strādājot pašvaldību sistēmā.

Apbalvojumu piešķirs par iepriekšējā gada, vai vairāku gadu darba rezultātiem ne vairāk kā 20 pašvaldību darbiniekiem no visdažādākajām darbības jomām.

Priekšlikumus par pašvaldības darbinieku apbalvošanu izskatīs īpaši izveidota Pašvaldību darbinieku apbalvošanas komisija, savukārt balvu piešķirs, pamatojoties uz reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra rīkojumu.

Pati balvas piešķiršana notiks svinīgā pasākumā, un balvu pasniegs reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs. Papildus ministrijas Goda diplomam, laureāti saņems arī naudas prēmijas 250 latu apmērā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Gada balva ir tapusi, domājot par pašvaldībās strādājošajiem cilvēkiem un viņu ieguldījumu Latvijas pašvaldību un līdz ar to arī visas valsts attīstībā. Cilvēkiem, kuri savu darba dzīvi velta citu cilvēku labā - vai tas būtu ar īpašu izdomu apveltīts maza pagasta priekšsēdis vai ar apbrīnojams entuziasts - teritorijas plānošanas speciālists, jeb liela kultūras nama vadītājs, kuram allaž izdodas noorganizēt fantastiskus svētkus.

Tāpēc aicinām Jūs palūkoties sev līdzās un palīdzēt mums visiem ieraudzīt tos pašvaldību darbiniekus, kuriem šo balvu piešķirtu tieši Jūs, jo ieraugot skaisto, labo un viedo sev līdzās, gaišāki kļūstam arī mēs paši!, stāsta Pašvaldību darbības analīzes un metodoloģijas departamenta direktore Ina Vārna.