24. janvāra Siguldas novada domes sēdē vienbalsīgi tika apstiprināts 2007. gada budžets. Tā izstrādes laikā daudz pieteikumu tika saņemts no pašvaldības iestādēm - tas liecina par aktivitāti un vēlmi iesaistīties novada attīstībā. Par to, kā veicies 2006. gada budžeta apguvē un kas tiks paveikts 2007. gada budžeta ietvaros, stāsta Siguldas novada domes priekšsēdētājs Tālis Puķītis.

Siguldas novada domes 2006. gada budžets veiksmīgi tika izpildīts visās sadaļās gan ieņēmumos, gan izdevumos. Lielākais gandarījums ir par to, ka gada beigās budžeta ieņēmumu sadaļa papildinājās par 435 190 latiem no iedzīvotāju ienākuma nodokļa tas sniedza iespēju novada attīstībā ieguldīt vairāk līdzekļu nekā plānots. Pašvaldības budžeta ieņēmumu lielāko daļu sastāda iedzīvotāju ienākuma nodoklis - tas nepārprotami liecina par iedzīvotāju dzīves līmeņa paaugstināšanos. Attaisnojusies ir arī pašvaldības iepriekšējos gados ņemto kredītu politika - darbības virziens ir bijis pareizs, jo esam spējuši paveikt daudz, par ko nākotnē nāktos maksāt krietni vien dārgāk, atskatoties uz pagājušā gada budžeta izpildi, stāsta T.Puķītis.

Salīdzinot ar 2006. gada faktisko budžetu, šī gada budžeta pieaugums plānots par 27,9%, jeb aptuvenu 1,5 miljonu latu vairāk. Kopējais Siguldas novada budžets ir sasniedzis 10 miljonus latu.
Salīdzinot ar Latvijas attīstību, kad valsts budžeta pieaugums tiek plānots par 8% procentiem, tad Siguldas novada budžeta plānotie ieņēmumi iedzīvotāju ienākumu nodokļu sadaļā, salīdzinot ar 2006. gada faktiskajiem ieņēmumiem, ir krietni lielāki - 34% apjomā. Šis skaitlis nenoliedzami pierāda Siguldas novada attīstību un izaugsmi, diemžēl šādu pilsētu Latvijā nav daudz.
Līdz ar Siguldas novada attīstību, pieaug maksājums pašvaldību izlīdzināšanas fondā. Ja pērn mēs maksājām 564 482 latus, tad šogad iemaksājamā summa sasniegs jau 883 255 latu. Tas pierāda to, ka citviet Latvijā dzīves līmenis pazeminās, jo pašvaldību izlīdzināšanas fondā iemaksas veic aptuveni 50 60 Latvijas pašvaldību, bet piecsimt saņem maksājumus. Arī izveidojoties novadiem situācija daudz nemainās. Maksātāji maksā, saņēmēji saņem un trūcīgās pašvaldības, kaut apvienojušās ar spēcīgākām, joprojām ir trūcīgas.

Gandarījums ir par to, ka šo situāciju nevar attiecināt uz Siguldas novadu, jo Mores pagasta iedzīvotāji, pievienojoties Siguldai, noteikti ir ieguvēji. Ar tik niecīgu pašvaldības budžetu, kā iepriekš, More nespētu attīstīties. Kopš Siguldas novada izveides, Morē ir paveikts daudz, piemēram, nomainīti ēkām jumti, veikti remonti, atbalstīts integrācijas projekts, nodrošināts transports skolēniem.

Aizvadītajā gadā daudz naudas un darba ieguldīts pilsētas infrastruktūras sakārtošanā. Sakārtota infrastruktūra ne vien veicina uzņēmējdarbības attīstību, bet arī nodrošina iedzīvotāju dzīves līmeņa paaugstināšanos.

Siguldiešiem, pilsētas viesiem un caurbraucējiem kustību pa pilsētu noteikti atvieglos Nītaures ielas rekonstrukcija, ko bija plānots veikt jau 2006. gadā. Lai gan rekonstrukcijas darbu veikšanai 2006. gadā tika ņemts kredīts 343 000 latu apmērā, diemžēl darbi netika veikti un kredīts netika apgūts, jo trīs reizes izsludinātajā konkursā nepieteicās neviena būvfirma, kas apņemtos veikt būvdarbus par budžetā paredzēto summu, bet vienīgā ieinteresētā celtniecības firma prasīja 1 200 000 latu.

Aktuāla Siguldai ir arī ūdenssaimniecības sakārtošana galvenokārt saistībā ar ūdens kvalitāti un kanalizācijas sistēmas rekonstrukciju, par ko ir atbildīga Vides ministrija. Ceru šis gads atnesīs plānotās pārmaiņas šo jautājumu sakārtošanā.

Ieguldīsim infrastruktūrā
2007. gadā no pašvaldības budžeta pašvaldība iedalījusi vairāk līdzekļus lietām, kas ir aktuālas Siguldai. Šogad daudz investēsim dažādu projektu īstenošanā, kas sakārtos pilsētas infrastruktūru, jo tā ir nozīmīga gan uzņēmējdarbības piesaistei, gan iedzīvotāju dzīves līmeņa paaugstināšanai. Ceļu, ielu un laukumu sakārtošanā vien paredzēts investēt aptuveni 2,8 miljonus latu, izlietojot budžeta līdzekļus un kredītu 1 900 000 latu apmērā. Arī būvniecības jomā paredzami ieguldījumi, tikai jāņem vērā, ka, palielinoties būvniecības apjomiem, jābūt arī speciālistiem, kas šo naudu prasmīgi iegulda. Ja veiksmīga būvniecības firma gada laikā ďapgroza trīs - četrus miljonus latu, tad tā skaitās laba firma. Arī Siguldas novada pašvaldības apgrozījums būvniecībā būs 4 miljoni latu - tas nav maz.

Ne vienmēr nākotni var paredzēt. Lai attīstītu novadu, pašvaldībai ir nepieciešami kredīti, jo kredīts ir attīstības virzītājs. 2007. gadā paredzēts ņemt kredītus par kopējo summu 2 944 000 latu. Pilnībā izslēdzu domu par naudas iekrāšanu, lai būvētu un veiktu rekonstrukcijas pēc desmit gadiem - darbi jāveic šodien, jo cenas un darbu izmaksas ceļas ļoti strauji.
Šogad esam paredzējuši 300 tūkstošus latu ieguldīt Tūrisma informācijas centra celtniecībā, 400 tūkstošus svētku laukuma izveidē pie Panorāmas rata, 180 tūkstošus latu - pilsdrupu estrādes sakārtošanā, 1 143 000 latu Nītaures ielas caurbrauktuves rekonstrukcija 850 000 latu ceļu un ielu rekonstrukcijai, 100 000 latu jaunas Siguldas kapličas celtniecībai un 40 000 latu Jūdažu sabiedriskā centra būvniecībai.

Šī gada pavasarī sāksies sadzīves atkritumu izgāztuves ďSilzemnieki rekultivācija, kam atvēlēti 224 000 latu. Savukārt, domājiet par mazākajiem novada iedzīvotājiem, Siguldas bērnudārzu laukumu sakārtošanai ir iedalīti 100 000 latu.

Pašvaldības īres nama būvniecības uzsākšanai šī gada budžetā ir piešķirti 100 000 latu. Šobrīd apmēram 40 siguldiešu ģimenes dzīvo denacionalizētajos namos, tādēļ esam padomājuši arī par kompensācijām šīm ģimenēm, lai tās varētu iegādāties dzīvokli un izstātos no pašvaldības dzīvokļu rindas. Protams, vienā gadā visiem šādas kompensācijas piešķirt nevarēsim, tāpēc palīdzēt turpināsim arī nākamajos gados.

2007. gadā 550 000 latus paredzēts ieguldīt Siguldas 800 gades svinēšanai. Ceram, ka apmēram 208 tūkstošus atgūsim ienākumos par pārdotajām biļetēm, iznomātajām tirdzniecības vietām un sponsoru ziedojumiem.
Siguldas 800gade ir centrālais notikums novadā šajā gadā. Šie svētki ir Siguldas reklāmas un atpazīstamības pasākums tuvākā, tālākā apkārtnē, kā arī aiz Latvijas robežām. Ja par darbu sakām, ka katrs ieguldījums nes augļus nākotnē, tad arī šie svētki sniegs nenovērtējamu, naudā neaprēķināmu labumu Siguldai un tās ļaudīm. Par mums zinās vairāk, mūs vērtēs, mūs apciemos biežāk, mēs leposimies ar savu pilsētu. Turklāt arī mums, siguldiešiem, vajadzīgi svētki rūpēm un pienākumiem tik piepildītajā ikdienā. Sigulda ir mūsu pilsēta, tāpēc arī svētki ir mūsu visu kopīgie.