2005.gada augustā Siguldas novada Sociālās palīdzības pārvaldes Ģimenes atbalsts centra sociālie pedagogi, kopā ar Siguldas novada skolu mediķiem, pārrunāja skolēnu veselības problēmas mācību iestādēs. Skolu mediķi atzina, ka visaktuālākais jautājums ir skolēnu nepareizas stājas problēmas, tādēļ tika organizēta atkārtota tikšanās ar skolu mediķiem, Siguldas 3.pamatskolas sporta pedagoģi A.Fridriksoni, kura atzina, ka ārstu nozīmēto koriģējošo vingrošanu daudzi bērni neapmeklē, neuztverot šo problēmu nopietni. Svarīgi vecākiem un bērniem ir apzināties, ka stājas problēmas nopietni ietekmē veselību, bet koriģējošā vingrošana māca bērniem vingrojumus, kurus skolēnam ir jāveic regulāri, lai rezultāti būtu efektīvāki.

Lai iegūtu precīzus rezultātus par skolēnu stāju un fizisko sagatavotību, no 19.- 22.februārim Sporta medicīnas valsts aģentūras speciālisti veica Eirofit testu Siguldas novada skolu 4.klašu skolēniem, pārbaudot stāju 105 skolēniem. Skolēniem testa laikā bija jāveic dažādi fiziskās sagatavotības noteikšanas vingrinājumi - koordinācijas vingrinājums flamingo, atspoles skrējiens, izturības skrējiens, tāllēkšana, vēdera prese u.c. vingrinājumi. Ā¨rsts ar katru skolēnu veica pārrunas un novērtēja problēmas, kuras saistītas ar nepareizu stāju.

Sporta medicīnas valsts aģentūras speciālisti mēneša laikā sniegs kopējo rezultātu izvērtējumu, ieteikumus izglītības iestādēm situācijas uzlabošanai, kā arī nosūtīs vecākiem bērna testa rezultātus, kurā atspoguļos skolēna fiziskās sagatavotības līmeni un ar stāju saistītās problēmas, ja tādas tiks konstatētas.

Iegūtais Sporta medicīnas valsts aģentūras rezultātu apkopojums, tiks izmantots kā pamats, lai izvērtētu skolēnu stājas problēmas Siguldas novadā, kā arī plānotu turpmākos pasākumus vispārējai skolēnu fiziskās veselības uzlabošanai. Vērojumi testa laikā apstiprina, ka skolēnu fiziskā sagatavotība ir nepietiekoša, jo daudziem bērniem bija grūti izpildīt reakcijas, koordinācijas un citus vingrinājumus. Konkrēti par skolēnu fizisko sagatavotību un stājas problēmām, tiks diskutēts pēc Sporta medicīnas valsts aģentūras saņemtajiem rezultātiem un ieteikumiem.

Liels paldies par skolu atsaucību un mediķu ieinteresētību Eirofit testa organizēšanā!