Ūdens kvalitāte Siguldā ir viena no lielākajām problēmām iedzīvotājiem un pašvaldībai. Siguldas novads, lai iegūtu Eiropas Savienības finansējumu, bija viena no 18 Latvijas pašvaldībām, kas iesaistījās Eiropas Savienības finansētajā, 50 miljonu eiro vērtajā projektā ďŪdenssaimniecības attīstība Austrumlatvijas upju baseinos, kura realizācijas beigu termiņš sākotnēji bija paredzēts 2006. gada beigās, bet šobrīd pagarināts līdz 2008. gada beigām. Ūdenssaimniecības attīstības projekts ietver četras komponentes dzeramā ūdens atdzelžošanas staciju izbūvi, notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukciju, ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšanu un neuzskaitītā ūdens samazināšanas programmu.

Projekta realizācijas aizturēšanās iemesls- līguma laušana
Līgums par ūdens atdzelžošanas staciju izbūvi pašvaldībās tika noslēgts ar Vides ministrijas izsludinātajā konkursā uzvarējušo konsorciju ďDegremont SA (Francija) Merko Ehitus (Igaunija) SIA Merks 2005. gada martā. Vadošais uzņēmējs konsorcijā bija franču firma ďDegremont SA, kura izstrādāja tehnoloģiju un nodrošināja tehnoloģisko iekārtu piegādi ūdens atdzelžotavām, jo Latvijā neražo dzeramā ūdens atdzelžošanas tehnoloģiskās iekārtas, tāpēc Latvijas celtniecības uzņēmumiem jāslēdz līgumi ar ārzemju firmām par tehnoloģisko iekārtu piegādi un montāžu. Diemžēl, laikam ejot un līdz ar to arī projektam velkoties garumā, pieauga inflācija, līdzi tai paaugstinājās arī būvdarbu un izejmateriālu cenas. Šobrīd līgums ar konsorciju ir lauzts, jo konkursā uzvarējušie uzņēmēji atsacījās būvēt par līgumā minēto cenu. Nekavējoties tika izvērtēts firmas ieguldītais darbs projekta realizācijā, pieprasīta daļēja izmaksātā avansa atmaksa un veiktas citas ar līguma laušanu saistītās darbības. Pēc notikušā LR Vides ministrija pieņēma lēmumu ļaut katrai pašvaldībai atsevišķi izsludināt konkursu par atdzelžošanas stacijas izbūvi, stāsta SIA ďSaltavots projektētājs Pēteris Jurkāns.

Ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšanai Siguldā reālas aprises
Pagājušā gada pavasarī Vides ministrija izsludināja konkursu par ūdensvada un kanalizācijas tīklu būvniecību vairākās pašvaldībās - Siguldā šī būvniecība veicama 13,1 km garumā. Konkursā uzvarēja Ulda Pīlēna birojs no Liepājas, piedāvājot darbus Siguldā veikt par 2 miljoniem 360 tūkstošiem latu. Tā kā viņa piedāvājums par 700 tūkstošiem pārsniedza siguldiešu prognozes un reālās iespējas, tad konkursu Vides ministrija pasludināja par notikušu, bet rezultātu anulēja un atkal tika zaudēts laiks. Pēc neveiksmes tika nolemts šādu pat konkursu izsludināt katrā pilsētā atsevišķi, arī Siguldā. Ekonomējot laiku, neprecizējot un nepārskaņojot esošo projektu, steidzamības kārtā izsludinājām konkursu, un tajā uzvarēja ďSiguldas Būvmeistars - ar piedāvājumu 1 miljons 740 tūkstošiem. Salīdzinot ar Ulda Pīlēna biroja piedāvājumu, acīm redzama ekonomija, skaidro P.Jurkāns.

Līgums ar ďSiguldas Būvmeistaru noslēgts
Ikviena projektam ir derīguma termiņš ir 1 gads. Tādēļ arī šo ūdensvada un kanalizācijas tīklu būvniecības projektu, teorētiski, vajadzēja pārskaņot, un tikai tad varēja sludināt konkursu. Pārskaņošana galvenokārt tas attiecas uz topogrāfiju, uz kuras bāzes projekts zīmēts. 13 kilometru topogrāfijas izveide prasīja papildus laika un finansu resursus. Tādēļ uzskatu, ka risināt projekta realizācijas gaitā radušās neskaidrības un veikt nepieciešamās izmaiņas projektā būs daudz labāk un vieglāk, kā ilgstoši gaidīt un tērēt līdzekļus projekta pārskaņošanai. Šobrīd noslēgts līgums ar SIA ďSiguldas Būvmeistars par ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšanu Siguldā, ir uzsākta trasu nospraušana, un līdz ar siltāka laika iestāšanos tiks uzsākta tīklu izbūve. Darbu veikšanas termiņš ir 2007. gada decembris. Jāpiezīmē, ka, sagaidot Siguldas 800gades centrālos pasākumus augustā, ďSiguldas Būvmeistars ir atbildīgs par to, lai līdz svinībām būtu sakārtotas pilsētas centrālās ielas, kurās projekts paredz ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšanas darbus, uzsver P.Jurkāns.

Ieguvumi no projekta
Siguldā, Lauktehnikas rajonā, ir vecas, jau sen nolietojušās attīrīšanas iekārtas. Šis projekts paredz to slēgšanu, iepriekš uzbūvējot sūknētavu, kura pārsūknēs notekūdeņus uz pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtām Lorupē. Ir paredzēts pieslēgt dzīvojamos kvartālus starp Pulkv.Brieža un Strēlnieku ielām , kā arī Kaķīškalnā (uz Kaķīškalnu vienlaicīgi tiks ieguldīts arī maģistrālais ūdensvads) centrālajam kanalizācijas vadam. Daļēji kanalizācijas tīkli tiks paplašināti arī Rūsiņa - Atpūtas kvartālā. Savukārt pa Atbrīvotāju ielu tiks ielikts maģistrālais kanalizācijas vads, lai nākotnē varētu kanalizācijas sistēmai pieslēgt Mālkalnu, Doņu un Meldru ielu namus. Projekts dos reālu iespēju nākotnē kanalizācijai pieslēgt arī Nurmižu ielas kvartāla mājas.
Būvniecību Siguldā, kā arī pārējās projektā iesaistītajās pašvaldībās uzraudzīs SIA ďLaKalme, ar kuru ir noslēgusi līgumu Vides ministrija. Šī firma būs juridiski atbildīgi par kvalitatīvu projekta realizāciju. Līdztekus minētajiem darbiem šobrīd notiek arī notekūdeņu attīrīšanas iekārtu projektēšana.

Dzeramā ūdens atdzelžotavas būvniecības projekts virzās
Pašreiz Vides ministrija gatavojas izsludināt konkursu par atdzelžotavas būvniecību Siguldā. Ja par iepriekšminēto darbu - notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukciju un ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšanu veikšanu un tiem piešķirtā ES finansējuma apgūšanu noteiktajā termiņā esam pārliecināti, tad galvassāpes sagādā ūdens atdzelžotavas izbūve, jo atlicis pavisam maz laika. Jāņem vērā, ka pēc konkursa izsludināšanas aptuveni divi mēneši tiek doti konkursā startējušām firmām piedāvājuma sagatavošanai, tad divi mēneši vajadzīgi pieteikumu izvērtēšanai, tomēr mēs ceram, ka viss izdosies šobrīd viss ir atkarīgs no Vides ministrijas izsludinātā konkursa rezultātiem. Atliek vien cerēt, ka šī laika grafika pārbīde un būvniecības izmaksu sadārdzinājums nebūs šķērslis tam, lai projektā paredzētos darbus paveiktu iecerētajā laikā, teic SIA ďSaltavots projektētājs Pēteris Jurkāns.

Inese Pliena (speciāli RAA un www.sigulda.lv)