Gatavojoties Siguldas 800 - gades jubilejai, Siguldas novada domes Izglītības un kultūras pārvalde izsludināja lasītveicināšanas konkursu. Tā mērķis - rosināt jauniešu vēlmi lasīt grāmatas, attīstīt prasmes un iemaņas strādāt ar informāciju ( grāmatu), veicināt viņu interesi par konkrēto konkursa tēmu Dzeja un proza par Siguldu- Gauju. Projekta ietvaros svarīgākais darbs, kas bija jāpaveic apkopot un precīzi pierakstīt visus pieejamos dzejas un prozas materiālus par Siguldu, tās raksturīgākajām vietām dzejā - Gauju pie Siguldas, alām utt..

Tika meklēta ne vien dzeja par Siguldu un tās vietām, ļaudīm, bet apzināti arī Siguldas dzejnieki. Savu dzejas vākumu par Siguldu, Gauju Siguldas pilsētas bibliotēkai nodevusi glabāšanai ilggadējā latviešu valodas un literatūras skolotāja Ritma Birzniece, kā arī 4 vietējie novadnieki iesnieguši savus pēdējā laikā radītos dzejoļus.

Vadoties pēc projekta mērķa, darba grupa par pamatu izmantoja Siguldas pilsētas bibliotēkas novadpētniecības materiālu, kā arī izvērtēja iedzīvotāju iesniegto materiālu kvalitātei. Dzejoļu krājumam Sigulda- Gauja dzejā izraudzīti 31 autora 42 dzejoļi, kurus papildinās Turaidas muzejrezervāta mākslas kolekcijas gleznu reprodukcijas, priekšvārdu sarakstījusi Siguldas novadniece- literatūrzinātniece, valodniece Ruta Veidemane.

Šis dzejoļu krājumu iecerēts kā suvenīrizdevums, kas top Siguldas novada domei sadarbībā ar Siguldas pilsētas bibliotēku un skolām.