Eiropas Savienības Reģionu komiteja martā Spānijā, Maljorkas salā rīkoja semināru " Reģionu virzība uz jaunu Eiropas tūrisma politiku", kura galvenā tēma bija ilgtspējīgs tūrisms Eiropā.

Seminārā uzstājās Eiropas Parlamenta, Eiropas Komisijas, Reģionu komitejas, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas, kā arī dažādu Eiropas reģionu un tūrisma organizāciju pārstāvji. Eiropas politiķi sprieda, kā reģioniem un pilsētām vislabāk izmantot savu tūrisma potenciālu, vienlaikus samazinot tūrisma negatīvo ietekmi uz vietējām teritorijām.

Seminārā runāt par Latvijas un sava novada- Siguldas- tūrisma iespējām tika uzaicināts arī Reģionu Komitejas loceklis no Latvijas, Rīgas rajona padomes un Siguldas novada domes priekšsēdētājs Tālis Puķītis. Iespēja prezentēt savu valsti ES Reģionu Komitejā ir samērā reta. Tālis Puķītis bija vienīgais Latvijas pārstāvis. Savā prezentācijā viņš runāja par kultūras un dabas tūrisma apvienošanu Latvijā, īpaši par tūrisma iespēju piedāvājumu Siguldas novadā. Eiropas Savienības institūciju pārstāvji un Eiropas reģionu politiķi uzzināja par Gaujas Nacionālā parka unikalitāti, par vasaras un ziemas sporta un izklaižu iespējām Siguldā un daudziem citiem piedāvājumiem. Kā seminārā klātesošajiem stāstīja Tālis Puķītis, tūrisms Siguldā balstās uz 3 pamatvērtībām - daba, kultūra un fiziskās aktivitātes. Siguldas lepnums ir arī trīs viduslaiku pilis un turpat starptautiska līmeņa bobsleja un kamaniņu trase. Tik daudz vērtību vienuviet vienā pilsētā reti sastopami arī citviet Eiropā. Daudzi no klātesošajiem par tūrismu Latvijā dzirdēja pirmo reizi.

Maljorkas seminārā pieņēma deklarāciju, kurā atbalstīja Eiropas Komisijas Paziņojumu par atjaunotu ES Tūrisma Politiku un jauniem uzdevumiem Eiropas tūrisma konkurētspējas uzlabošanai. Deklarācijā uzsvērta reģionālo un vietējo pašvaldību amatpersonu īpašā loma ilgtspējīga tūrisma veicināšanā un atzīmēta nepieciešamība reklamēt Eiropas kultūras mantojumu un atbalstīt starpreģionu sadarbību kultūras tūrismā.

Latviju pagājušā gadā apmeklēja ap 4,5 miljoniem tūristu, Maljorkas salu ap 12 miljoniem tūristu. Latvijā ir ap 2,5 miljoniem iedzīvotāju, Maljorkā nepilns miljons iedzīvotāju.

Informāciju sagatavojusi Gunta Darbiņa (Rigas rajona padomes sabiedrisko attiecību padomniece)