No 2007.gada februāra līdz 2008.gada 30.aprīlim Siguldas novada Sociālās palīdzības pārvaldes darbinieki piedalīsies Eiropas sociālā fonda projektā ďMotivācijas programma patstāvīgas dzīves uzsākšanai bez vecāku gādības palikušiem jauniešiem. Projekta mērķis ir mazināt sociālās atstumtības risku un paaugstināt motivāciju patstāvīgai darba dzīvei bez vecāku gādības palikušiem jauniešiem ar zemu pamatprasmju līmeni, kuri ir sasnieguši vai projekta laikā sasniegs pilngadību un atgriežas no bērnunamiem, lai uzsāktu patstāvīgu dzīvi.

Projekta laikā sociālās pamatprasmes, ietverot psiholoģisko, konsultatīvo, informatīvo atbalstu, konkurētspējas paaugstināšanu apgūs 170 Rīgas un Rīgas rajona jaunieši vecumā no 16 - 22 gadiem. Papildus tiks izveidotas atbalsta grupas bez vecāku gādības palikušiem jauniešiem Rīgas pašvaldībā, Rīgas pilsētā esošos bērnu namos un Rīgas rajona pašvaldībās, jauniešu pašcieņas paaugstināšanai, prasmju adaptēties jaunā vidē attīstībai, veicinot patstāvību un (re)integrēšanos sabiedrībā, turpināt mācības vai uzsākt darba gaitas.

Projektu realizē SDSP augstskola Attīstība, kuras sadarbības partneri ir Rīgas domes Labklājības departaments un Rīgas rajona padome. Projektā iesaistīti 27 Rīgas pilsētas un Rīgas rajona sociālie darbinieki, kuri iegūs zināšanas motivācijas programmu izstrādē un ieviešanā sociālās atstumtības mazināšanai pilngadību sasniegušiem bez vecāku gādības palikušiem jauniešiem.

Projektā ďMotivācijas programma patstāvīgas dzīves uzsākšanai bez vecāku gādības palikušiem jauniešiem iesaistījusies Siguldas novada Sociālās palīdzības pārvaldes Ģimenes atbalsta centra speciāliste darbam ar ģimenēm un bērniem Gunta Makarova. Speciāliste projekta ietvaros gūtās zināšanas sniegs iespēju piedāvāt jaunus pakalpojumus siguldiešiem - Ģimenes atbalsta centra klientiem. Analizējot Ģimenes atbalsta centra apzināto ģimeņu sociālo problēmu sadalījumu secinām, ka lielākā problēma apmēram 50 siguldiešu ģimenēm ir dažādu sociālo prasmju trūkums. Vairākums šo ģimeņu vecāku paši ir auguši disfunkcionālā vai riska ģimenē un viņiem nav prasmju pilnvērtīgi funkcionēt sabiedrībā, kā rezultātā viņi nespēj nodrošināt ģimenē bērnu izglītošanai, veselībai, attīstībai un sadzīvei nepieciešamos apstākļus. Šobrīd sociālā darba speciālistiem ir nepieciešamas jaunas, specifiskas metodes un pakalpojumi, kas aktivizē, iesaista un liek jauniešiem ķerties pie savu problēmu risināšanas, izmantojot pieejamos resursus, negaidot palīdzību no malas, projekta nozīmi skaidro Ģimenes atbalsta centra vadītāja Kristīne Freiberga.