Ar skanīgu koncertu 2007.gada 11.maijā Siguldas pagasta pūtēju orķestris atzīmēja savu 40 gadu jubileju (pasākuma režisore Antra Zūkere bija izrēķinājusi, ka orķestrantu vidējais vecums arī ir 40 gadi), savukārt diriģents Gintis Kalniņš atskatījās uz 10 darba gadiem kopā ar šo orķestri.

Sveicēju vidū bija Siguldas novada domes Izglītības un kultūras pārvaldes vadītāja Sandra irule, kura pasniedza Gintim novada domes Atzinības rakstu un sudraba nozīmi par ieguldījumu Siguldas novada kultūrvides attīstībā, savukārt ilggadējiem orķestra dalībniekiem Edgaram Arājam, Mārim Lankovskim, Imantam Ponciusam, Gunāram Pogam pasniedza pateicības rakstus par ieguldījumu novada kultūrvides saglabāšanā.

Par orķestra dibināšanas gadu tiek uzskatīts 1967.gads. Pirmais diriģents (1967.g. 1975.g.) bija Jānis Paukšte, pēc tam to vadīja Dainis Prūsis (1975 1995). Pēc divu gadu pārtraukuma 1997.gadā orķestris atsāka darbību un par tā vadītāju kļuva Gintis Kalniņš.

ZPS Sigulda bijusī kultūras nama direktore Gundega Ā¨bola jubilejas pasākumā dalījās savās atmiņās: Tas bija interesants laiks, kad kopā ar orķestri piedzīvojām vēl ZPS Sigulda uzplaukuma laikus. Bija koncertu izbraukumi, iekopti vairāki tradicionālie pasākumi. Pateicoties izpildkomitejas priekšsēdētājas A. Skripas un ZPS Sigulda direktora P. Līkopa atbalstam, Roķēnu birzī vienmēr ar vērienu tika svinēti Jāņi. Šajās svinībās pūtēju orķestris bija galvenie un vienīgie muzikanti. Visu pārējo mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu vidū pūtēju orķestra kolektīvs izcēlās ar savu vienkāršību un pieticību, jo mēģinājumi viņiem notika darbnīcās, viņi nekad nekurnēja par to, kur, kā un kādos apstākļos viņiem jāspēlē. Ar šo kolektīvu bija ļoti patīkami un viegli strādāt. Atkal satikāmies 1988. gada Dziesmu svētkos, kad jau strādāju Rīgā, Vecmīlgrāvī, kur izmitināti arī mūsu pūtēji. Pa radio izskan satraucoša ziņa apgāzies autobuss ar svētku dalībniekiem! Tas bija mūsu pūtēju orķestris, kuri bija autobusā. Bet Dieviņš bija stāvējis viņiem klāt un gandrīz visi bija savās vietās Dziesmu svētku tribīnēs un gājienā.

Atceras Siguldas pagasta kultūras nama bijusī direktore Inguna Zirne: Orķestra dzīvē 1995. gadā iestājās neliels pagurums, varbūt tāpēc, ka par daudz bija sevi atdevuši lielajai mākslai, varbūt tāpēc, ka gribējās nedaudz svaigas dvesmas. Tomēr kultūras nams nespēja pastāvēt bez azartiskajiem, muzicējošajiem, vienmēr atsaucīgajiem zēniem. Diriģenta meklēšana bija grūts uzdevums, līdz 1997. gadā Gintis Kalniņš Laurenču skolas skolotājs piekrita to vadīt. Domāju, ka orķestra atjaunošana būs ilgs un mokošs process, bet drīz izdevās atjaunot orķestra sastāvu, pirmie mēģinājumi vainagojās panākumiem. Vīri pucēja savas trubas, ieeļļoja savas balss saites, un viss varēja sākties. Arī tērpu problēma ātri atrisinājās - vīriem vestes pašuva no kora meiteņu kleitām. Kad orķestris iznāca uz savu pirmo koncertu, skats bija fascinējošs skan Zied ievas Siguldā un uz skatuves stāvēja vīri ievu baltuma kreklos un sulīgu bērzu zaļuma vestēs. Gintim ar savu mieru, talantu un mūzikas mīlestību izdevās tā aizraut vīrus, ka orķestris plūca laurus skatēs, festivālos un koncertos.

Nav iespējams atstāstīt visus labos vārdus, kuri 11.maija vakarā izskanēja Siguldas pagasta kultūras namā.

Sveicu Gintu 10 darba gadu jubilejā un Orķestri - 40 gadu jubilejā.
Novēlu izturību, skaņdarbus, mīlestību un daudz, daudz garu gadu kopā būšanu.
Lai arvien biežāk jūs pārņem šī labi padarītā darba valdzinājums!

Arisa Pastuhova, Siguldas pagasta kultūras nama vadītāja
Foto Mārcis Līcis