Aizvadītajā nedēļā Rīgas rajona Berģu pamatskolas apkārtnē notika Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) Rīgas rajona komitejas (RK) rīkotās pirmās palīdzības (PP) sniegšanas sacensības, kurās sacentās Rīgas rajona skolu skolēni. Asiņošana, bezsamaņa, lūzumi, dažādas traumas, kas iegūtas sadzīvē un avārijās( brūces, kas izskatās kā īstas ,jo ir veiksmīgi nogrimētas), saindēšanās, sirds masāža, pārdozējušies narkomāni .... , šādas praktiskās situācijas no dzīves un teorētiskās zināšanas testa veidā bija jārisina 11 komandām no 10 Rīgas rajona skolām. Veiksmīgākā pamatskolu grupā (1.vieta) bija Mores pamatskolas komanda, kura šāda veida sacensībās piedalās jau 7. gadu. Kopvērtējumā, apsteidzot pat vidusskolas, pirmās 3 vietas ieņēma pamatskolu komandas no Mores, Berģiem un Olaines 1. vidusskolas.

Ikdienā ar mums mēdz notikt dažādi nelaimes gadījumi, kad nezinām kā īsti rīkoties. Daudziem ir gadījusies situācija, kad dažas minūtes līdz neatliekamās medicīnas palīdzības atbraukšanai liekas garas un mokošas. Kamēr ārsts vēl ceļā, katram no mums vajadzētu neapjukt, bet prast pareizi sniegt palīdzību cietušajam.

Pirmās palīdzības sacensībās ir iespējams nostiprināt iegūtās zināšanas praksē gan neordinārās, gan ikdienas dzīvei pietuvinātās situācijās, iegūt dzīvei noderīgu pieredzi. Bieži vien tikai sacensībās skolēni pa īstam apjauš, ko nozīmē palīdzēt nopietnās situācijas.

Pirmās palīdzības sniegšanas prasmju apmācību veic Latvijas Sarkanais Krusts (Katastrofu medicīnas centra izstrādāta un MK apstiprināta programma). Šāda apmācība paredzēta arī skolu mācību programmā, diemžēl tai atvēlētas tikai 2 informatīvas stundas.

Siguldas novadā ir 6 vispārizglītojošās skolas. Vēlos aicināt skolu medmāsas, pedagogus, un cilvēkus , kam interesē pirmās palīdzības pamatprincipi, būt aktīviem un sadarbībā ar Latvijas Sarkano Krustu iesaistīties, organizēt, atbalstīt skolēniem arī praktiskās nodarbības pirmajā palīdzībā, un varbūt jau nākošajā gadā sacensībās startēs vēl kāda komanda no Siguldas novada skolām.

Informācija par LSK komitejām un pirmo palīdzību atrodama SK mājas lapā www.redcross.lv.

Informāciju sagatavojusi
Latvijas Sarkanā Krusta Rīgas rajona komitejas Mores nodaļas vadītāja Indra Jakobsone